Полезно 

Как да сравним обикновен и инверторен климатик

 

Днешно време на пазара има доста голям подбор от климатици, много от които са от висок енергиен клас. Възможно е дори да сте срещали термина „инверторен климатик” и това да ви озадачи – целта на този текст е да ви обясним каква е разликата между обикновен и инверотрен климатик и да направим сравнение между двата вида.

Сравняване на двата вида технология

В своята основа, и двата вида климатици имат сходен начин на работа. Толкова сходни са те, че дори за неопитните те биха били еднакви и ако не беше за различния маркетинг и по-високата цена на инверторните климатици, повече от нас нямаше да знаят за предимствата на единия пред другия.

Какво са инверторните климатици

Сходството между двата вида климатици идва от това, че и двата вида използват компресор, които завижда цялата система. Той действа като сърцето на системата като движи различните течности из тръбичките, действайки като охлаждащ елемент.

Именно в компресора е и основната разлика, тъй като този на инверторните климатици работи по различен начин. Той, за разлика от обикновените, има бавен и постепенен старт, които се контролира от електрониката вложена в цялата система.

Този бавен старт служи за намаляване стреса на системата и изисква значително по-малко количество първоначален ток, за да функционира правилно. След начален старт, компресора постепенно започва да набира скорост, докато не достигне желаното движение, след което започва своята работа.

Недостатъка тук, е че системата ще започне на изстудява или затопля въздуха една идея по-бавно и късно от обикновените климатици. Истината, е че зад това забавено движение има много смисъл и именно там се крие и брилянтността на технологията.

Какво са обикновените климатици без инвертор

Обикновените климатици, както загатнахме по-горе, имат по-бърз старт на компресора, които почти мигновено набира максимални обороти. По-бързи обороти означава и по-бързо затопляне или изстудяване на помещението, но за сметка на това изисква повече електричество и причинява повече стрес на електрониката.

Това е причината обикновените климатици да са създали тази неприятна репутация на климатиците като цяло, като гъби за електричество. Някога това означаваше, че един климатик ще увеличи сметката ви за ток значително, и това е благодарение на неефикасната работа на компресора.

Какво да изберете за дома или офиса

Ако за вас е важно стаята, в която сте инсталирали климатик бързо да достига до желаната температура, то обикновените климатици са за вас. Но ако все пак искате да спестите пари и да се насладите на вашата инвестиция по-дълго време, то новите инверторни климатици са точно за вас – и правилното място е Eclima.bg.

 

Последни публикации

Leave a Comment