Екопътеки 

Екопътека Христовски водопад

Екопътека “ Христовски водопад „  е един от маршрутите в Еленския Балкан, който предразполага за много силни емоци, започвайки от автогарата в града и се движи югоизточно като преминава през крайните улици на града. До скоро те са били махали и там със сигурност можете да усетите атмосфетара в която са живели и все още живеят еленчани. Маршрутът продължава по просторни поляни като пресича редки мешови горички, разкривайки чудна гледка към Балкана и връх Чумерна. Преминавайки покрай махала Христовци, малка лъкатушеща пътечка ще Ви отведе до природната забележителност- Христовския водопад, където  Мийковската река образува скално корито, а водата пада с грохот от 15 метра по стъпаловидни скални образувания.

Западната стена на коритото предтавлява отвесни скали, където с помощта на опитни инструктори можете да се спунете чрез алпийски рапел до реката. Несъмнено през летния сезон най-атрактивно и разхлаждащо е спукането чрез аплпийски рапел по самия водопад. Други възможности са: пускане по въжен тролей над реката и преминаване през специално изграден маршрут около водопада чрез използване на алийска техника.

В района на Христовския водопад в красива букова гора има изградени барбекю, маси и пейки, където могат да бъдат организирани: чеверме или пикник с дегустация на еленски месни специалитети приготвени на огън. През летния сезон проявата може да се съчетае с плаж край реката. По желание може да се организира транспорт до град Елена или маршрутът продължава с връщане по същия път.

Последни публикации

Leave a Comment