Полезно 

Gameloft: Интересът към мобилните игри нараства

Не беше далеч времето, когато видеоигрите бяха само за най-запалените фенове. Конзолите и персоналните компютри бяха основните устройства, които бяха запазени за истинските геймъри. Навлизането на смартфоните в нашето ежедневие превърна почти всеки техен притежател в потенциален играч.

Този феномен подкрепен със заглавия, подходящи за най-разнообразна аудитория, превърна мобилния гейминг в лидер в този доскоро строго профилиран сектор. България се оказва една от страните, в които един от водещите разработчици на игри за мобилни устройства – Gameloft, разполага със собствено студио. От компанията споделиха своя поглед и очаквания върху индустрията и как гейм заглавията за смартфони стават все по-ключов компонент за развитието ѝ.

Непрекъснат растеж

Игрите за мобилни телефони са във възходяща тенденция от години. През 2013 г. например пазарът им се оценява на 17.5 млрд. долара, по данни на Newzoo. За шест години той е нараснал над три пъти, като през 2018 г. достига 62 млрд. долара, задминавайки конзолите с близо 20 млрд., които отчитат приходи от 42 млрд. долара.

Настоящата 2019 г. се очаква мобилният гейминг да формира над около 45% от постъпленията в цялата индустрия. Прогнозите са, че те ще достигнат 70 млрд. долара при целия обем на пазара от 152 млрд. долара.

Успехът на мобилните игри се дължи на няколко фактора. Основните, които подхранват големия интерес през годините, са масовото разпространение на смартфоните и лесната инсталация на заглавия на тях. Потребителите могат буквално с две натискания да изтеглят желаната от тях игра. След което да се потопят в нея, независимо къде се намират, в някои случаи дори, ако не разполагат с мобилна връзка.

Достъпността е формирана и от още един фактор – мобилните игри са или безплатни, или са на доста символична начална цена. Това разширява потенциалната аудитория, която може да си ги позволи и да се забавлява с тях. Има доста развити бизнес модели, като Gameloft е сред пионерите на т.нар. freemium подход. При него, игрите са безплатни, но играчите могат да заплатят за допълнителни възможности в самото приложение, поясняват от френската компания.

Друг основен фактор е все по-голямото разнообразие от типове заглавия. От Gameloft България коментират, че една от особеностите на разработването на мобилни игри е, че при тях всеки може да стане техен потребител. Това отваря много възможности да се таргетират различни публики, ако не с отделни заглавия, то дори с едно. Ако игрите са добри, независимо от избрания подход, ще може да се спечели доста голяма аудитория, смятат от Gameloft България.

Без спирачки

Мобилният гейминг ще продължи растежа си през следващите години. По данни на Newzoo той може да достигне до 100 млрд. долара приходи през 2022 г.

Развитието на технологиите, като представянето на все по-мощен хардуер, по-красиви и големи екрани и по-бърза връзка ще са сред основните причини за този скоростен растеж. Всички тези фактори ще позволят на разработчиците да предлагат все по-сложни и комплексни заглавия. Т.нар. хардкор игри постепенно си проправят път към смартфоните. Успехът на Fortnite и PlayerUnknown’s: Battlegrounds за мобилни устройства подчертава тази тенденция.

Gameloft България прави първи крачки в тази насока, като участва в разработването на March of Empires и War Planet Online. Те са по-стратегически ориентирани и могат да задоволят претенциите на по-хардкор геймърите.

Самият френски гигант Gameloft се смята за един от лидерите в мобилния гейминг. Въпреки, че повечето масови потребители свързват игрите за смартфони със заглавия, като Candy Crush Saga и Pokemon Go, студиата зад тях нямат толкова широко портфолио от игри. Те разчитат на едно, две или максимум три заглавия, за да пожънат добри резултати.

Gameloft прилага втората стратегия – компанията успява с повече продукти да обхване различни аудитории, сред които да намери доста верни и постоянни потребители. Което в дългосрочен план може да се окаже по-печеливш подход. От Gameloft България споделят, че за тях е много важно да се гледа не само краткосрочните сваляния, но каква е дългосрочната стойност, която всеки потребител формира и която съответно му се предлага.

С други думи, Gameloft България са маратонецът сред мобилните разработчици.

 

 

Последни публикации

Leave a Comment