Планини 

3 планински български села, които да посетите

Обичате ли селски туризъм? В България има живописни села, които съчетават в себе си богатата история на нашите предци, олицетворение са на занаятите, които в миналото са били особено актуални и са разположени в красиви природни местности, които определено биха ни оставили без дъх поради своя пленителен и автентичен вид. В настоящата статия ще ви опишем три прекрасни български села, които определено трябва да посетите.

Арбанаси. Селото е разположено в непосредствена близост до столицата на Второто българско царство – Велико Търново. Oлицетворение на богатото историческо минало на страната ни, в него има интересни църкви, както и няколко манастира, които са разположени наблизо. Арбанаси се намира в Предбалкана. Селото привлича с уникалната архитектура на къщите и занаятите, които се представят. Счита се, че е било заселено с боляри по времето на управлението на цар Иван-Асен II.

Широка Лъка. То е известно с училището по фолклорни изкуства, което се намира там. Разположено в живописна родопска местност, селото е изпълнено с исторически забележителности. В Широка Лъка се намира известният храм „Света Богородица“, за който има легенда, че е построен само за 38 дни. В Широка Лъка са учили много певчески таланти. То е емблематично с това, че забележителен брой гайдари и певци са започнали кариерата си именно тук. Ако и вие сте любители на българската родопска песен, която е олицетворение на българщината и свободолюбивия български дух, непременно посетете село Широка Лъка.

Боженци. Разположено е много близо до прохода Шипка. Това живописно селце е атрактивно със своята автентична архитектура, представяща периода на Възраждането. Силно впечатление прави фактът, че стените на къщите са покрити с каменни плочи, а по таваните на домовете се виждат изящни дърворезби. Интересна е и историята на селото. Неговото създаване е резултат от нашествието на османците в Търново. Хората се заселват там, за да спасят живота си. Сред тях е и знатната болярка Божана, на която всъщност е кръстено това населено място. По време на Османското иго, селото се е препитавало основно от търговия. Непосредствено до Боженци се намира древен римски път, който продължава в екопътека, водеща до Габрово.

хотелски софтуер

Последни публикации

Leave a Comment