Полезно 

Струва ли си да заложим на най-добрите климатици?

Всеки, който има на разположение оптимален уред за охлаждане или отопление, едва ли се изненадва от сметките за ток в пиковите сезони, но същото не може да се каже за тези, които използват енергоемки уреди. В такъв случай струва ли си да заложим на най-добрите климатици? Нека да разгледаме някои подробности, преди да направим своите изводи и да преценим на база факти и статистика. Според директивата на Европейския съюз, за определяне енергийната ефективност на климатиците, се въвеждат класове от А до G. Съответно А са най-високо ефективните модели, а G – най-малко ефективните. На база на различните класове, се прави изследване, което отчита резултати, дори и при минимално увеличаване на ефективността. Оказва се, че дори при разлика само с 5%, значително се намалява пътят за възвръщане на първоначалните разходи. Тези факти сочат красноречиво, че високите класове, макар и по-голяма инвестиция, се отличават с бърза възръщаемост. Имайки предвид изтеглянето на класовете все по-нагоре с течение на времето, като вече се намират А+++, то картината става все по-ясна. Ако един висок клас климатик работи средно между 10 и 13 години, особено при правилна експлоатация, то възвращаемостта на спестената електроенергия е между 2 и 3 години. Остава да можем да намерим най-добрият вариант за конкретното пространство и да се информираме за оптималното му ползване.

Какви са най-добрите климатици за голямо пространство? Това са по-мощните модели, а за повече икономичност и максимална ефективност са създадени хиперинверторните модели. Те са снабдени със сензори за отчитане на присъствие, благодарение на които пренасочват въздушната струя, така, че да не предизвиква дискомфорт, а при отчитане на липса на хора, преминават автоматично в енергоспестяващ режим. Този вид модели се отличават с подобрена циркулация на въздуха, поддържайки топлия въздух по-ниско, осигурявайки затопляне на пода, когато работи за отопление. Автоматичното почистване на филтъра, при някои модели, гарантира удобство от необходимостта веднъж на 5 години да се почиства събралата се в контейнера прах. По отношение на свежестта на въздуха, наличието на плазмени филтри работят на електростатичен принцип на прахоулавяне. С това праха, както и полените и други микрозамърсявания, се отстраняват ефективно от въздуха в помещението.

Към останалите удобства на най-добрите климатици, се включва и LAN интерфейсът за управление през мобилно устройство или компютър. Това дава възможност за настройване на уреда да работи на желаната температура от голямо разстояние, като е изключително удобство за тези, които често пътуват. Освен всички екстри на новите климатици, с които всеки може да се сдобие и да изпита удоволствието от пребиваването в приятна атмосфера, то за да бъдат максимално ефективни, има и оптимален подход за ползването им. Специалистите съветват да не се претоварват машините излишно, като им се задават рязко големи разлики за наваксване в температурно отношение. Освен това има и оптимални граници на работа на уредите, като обикновено, за през лятото препоръчителните отклонения са между 10 и 12 градуса, а допълнително можем да се погрижим и с осигуряването на плътни завеси и затворени прозорци, да спомогнем минимизиране на усилията на климатика. Съответно, през зимата, за климатика е важно да не бъде спиран, тъй като при всяко включване той се задейства в максималната си мощност, за да може да достигне до необходимата температура в пространството. Повече в най-добрите климатици в klimashop.bg. С внимание и усет към уредите, с които работим и на които разчитаме, можем да се радваме на комфорт и добра енергийна ефективност целогодишно.

Последни публикации

Leave a Comment