Полезно 

Покупката на чорапи – нещо подценявано, но изключително важно за здравето

Покупката на чорапи обикновено е нещо силно подценявано и се неглижира така, сякаш този вид бельо няма важна функция за нашето здраве. Но би било добре да разберем повече за важността на качествената изработка и в този аспект, ако искаме да се радваме на максимален комфорт.

Човешките крака се потят доста, а покритието им помага за абсорбирането на влагата и охлаждането им. Това изпотяване може да увреди по-скъпите обувки или да предизвика кожни проблеми. Ето защо хубавите чорапи помагат за удължаване на живота на нашите обувки и предпазват от появата на различни видове инфекции.

Те трябва не просто да абсорбират потта, но и това да се случва по правилния начин. Важно е кракът да остане сух и потта да започне да се изпарява още преди бактериите, причиняващи лоша миризма, да имат шанс да се развият в тази среда. За да се впишат в съвременен, добре изглеждащ външен вид обаче, перфектните чорапи се нуждаят от малко повече.

Най-същественият критерий при избора ви трябва да бъде материя, която ще извежда влагата за максимално кратък период от време. Чорапите също така трябва да смекчават „сблъсъка“ между ходилото и повърхността и да предотвратяват протъркване на кожата от вътрешната страна на обувките.

Препоръчително е да не са по-голям от необходимото размер, а да прилепват възможно най-добре към крака. Когато говорим за цвят, особено при мъжете, по подразбиране черният е най-добър, но има и добри опции за различните видове облекло. Просто трябва цветовете да са съчетани стилно и балансирано, без чорапите да се открояват по неприемлив начин от цялостната ви визия. Не забравяйте, че външният вид е важен, каквото и да говорят хората. По този начин трябва да се стараете винаги да изглеждате на ниво и отговорно подбраните чорапи само могат да засвидетелстват вашия вкус към живота.

При мъжете е важна и дължината на чорапите. Модата се променя през годините, но не дотолкова, че някой иска да вижда един изпъкнал глезен, покрит с косми, между върха на чорапа и маншета на панталоните. Идеалният мъжки чорап трябва да стига най-малко до средата на прасеца.

Най-накрая, но съвсем не на последно място, трябва да знаете от какво е изработен чорапът, защото това има голямо значение за неговата функция. Най-често срещаните материи са памук, вълна, найлон, полиестер и цял набор от други синтетични опции.

Самият памук е абсорбиращ, което го прави подходящ за попиване на потта от кожата, но пък той не способства бързото й изпаряване. Затова тази материя е благоприятна за носене през по-кратки периоди с по-висок интензитет на потене. Вълната, за разлика от памука, позволява дишане на крака и бързо абсорбиране на влагата. Освен това предлага много повече топлина при студено време.

Синтетиката е отговорът на повечето производители, така че можете да се запознаете с различните видове материали и техните функции още по-подробно. Важно е винаги и при всяка покупка на бельо да правите информиран избор, който ще ви гарантира не просто естетика, но също така здраве и комфорт!

Последни публикации

Leave a Comment