Полезно Хижи 

Как да пътуваме спокойно, без да станем жертва на креватни дървеници?

Пътуването обикновено е вълнуващо приключение, независимо дали е бизнес или ваканция за удоволствие. Въпреки това, един нежелан сувенир, който определено не искате да донесете със себе си, е нашествието от дървеници. 

Неприятната креватна дървеница е известна с това, че лесно може да се прикачи към човека, ако сме посетили заразен хотел, ресторант или друга локация.Затова е толкова важно да си подсигурим спокойно пътуване, в което сме защитени от всички потенциални вредители, връщайки със себе си само щастливи спомени и преживявания.

Преди пътуването

Хубаво е да вземете редица предпазни мерки, за да се подсигурите, че вероятността да прихванете дървеници е минимална към нулева:

Проучете мястото за настаняване: преди да резервирате място за престоя, проучете локацията онлайн. Потърсете скорошни ревюта или мнения, свързани с проблеми с дървеници. Въпреки че никое място не е напълно имунизирано, подобна стъпка може да помогне да избегнете добре известни проблемни зони;

Проверете квартирата си: дори и да изглежда параноично, добре е при пристигането да направите щателна проверка за подозрителни елементи. Започнете с мястото за съхранение на багаж и след това проверете леглото, подгъвите на матрака и околните мебели;

Багаж и опаковане: използвайте твърд куфар за багажа, тъй като е по-малко вероятно в него да проникнат дървеници. Освен това затворете дрехите си в подходящи найлонови торбички, които могат да помогнат за възпирането на потенциални дървеници, имащи желание да проникнат.

По време на престоя

По време на самия престой пробвайте да направите следното:

  • Повдигнете багажа нависоко: дръжте багажа си на поставка или друга подходяща повърхност, а не на пода или леглото;
  • Избягвайте да разхвърляте много вещи: намаляването на бъркотията в стаята също помага за намаляване скривалищата на дървеници. Дръжте вещите си организирани и далеч от пода;
  • Проверявайте редовно за подозрителни “нашественици”: периодично оглеждайте стаята си за насекоми, особено ако се събудите с необясними ухапвания.

След пътуването

Дори да се върнете успешно, не си мислете, че сте свършили цялата работа и сте се отървали. Вместо това приложете следните мерки:

Проверка на прането и чантата: след като се приберете у дома, изперете дрехите си незабавно в гореща вода и ги изсушете на висока температура. Огледайте внимателно багажа си, за да сте сигурни, че не сте довели нежелани гости;

Изолация: ако се притеснявате за потенциални дървеници в багажа, съхранявайте го далеч от жилищното си пространство, като например в гараж или изолирана зона, докато не се уверите, че е изряден.

В случай на заразяване с дървеници

Дори и с най-добрите предпазни мерки, винаги има малък шанс да срещнете или да донесете дървеници по време на пътуванията си. Ако подозирате зараза във вашето жилище:

  • Информирайте отговорните лица: уведомете незабавно персонала на хотела, ако все още сте на терен. Те трябва да вземат подходящи мерки за разрешаване на проблема и евентуално да ви осигурят нова стая;
  • Изолирайте и огледайте: изолирайте багажа и личните си вещи. Внимателно огледайте дрехите си за следи от дървеници, за да избегнете разпространението на заразата;
  • Професионална помощ: ако смятате, че несъзнателно сте донесли дървеници у дома, свържете се с професионалист по борба с вредителите за инспекция и услуги за специализирано унищожаване.

Последни публикации

Leave a Comment