Полезно 

Какво представляват най-добрите климатици в наши дни?

Подобряването на технологиите в днешно време, се случва с толкова големи темпове, че е трудно да се проследи докъде се простират всички възможности в даден момент. За това пък, при необходимост всеки може да се информира, според това, което търси и да направи необходимите сравнения. Ако на дневен ред стои ефективността на електроуредите, що се отнася до отоплението и охлаждането, то е време за информация, относно това какво представляват най-добрите климатици в наши дни. Както с повече мощност и нови възможности, климатиците вече са и с все по-добра енергийна ефективност или по-висок клас. За сравнение, според енергоспестяващите си функции, климатиците се разделят на класове, като най-високоефективните са А, а най-ниските G. С течение на годините класовете се изместват нагоре, като вече има хиперинверторни модели от клас А+++. Източник: най-добрите климатици в impas-klima.com. Освен това, към допълнителните опции, се включват и автоматично самопочистване, както и все по-тихи режими на работа, като има и абсолютно безшумно работещи машини.

С помощта на плазмени филтри, най-добрите климатици на днешния ден, пречистват въздуха оптимално, а благодарение на своите сензори за отчитане на присъствие или отсъствие на хора, те пренасочват въздушната струя, така че да не пречи на присъстващите, а когато няма никой в помещението, климатиците автоматично преминават в енергоспестяващ режим. Много от моделите, вече притежават и Wi-fi модул, с който могат да бъдат регулирани от големи разстояния, което е чудесно за хора, които често пътуват. Така, човек може да настрои климатикът да работи на желаната температура, за да се създаде приветлива атмосфера при неговото пристигане, докато още е на път. Дори и всички екстри да изглеждат, като лукс, те имат значителен принос в намаляване на разходите, поради своята максимална ефективност на работа. За сравнение, експертите установяват, че с повишаване на енергийната ефективност, дори и само с 5%, значително се намалява пътят на покриване на първоначалната инвестиция. Това дава да се разбере огромната разлика между класовете климатична техника или с други думи повишаването им, съкращава възвращаемостта в пъти.

Как можем да се погрижим за оптималната работа на най-добрите климатици, във връзка с отоплението и охлаждането на пространството? Имайки предвид, че от правилната експлоатация и поддръжка на една машина, зависи нейната максимална функционалност и дълъг живот, то си заслужава да се запознаем с някои съвети от специалисти. За лятото, се препоръчва да не се прекалява с изискванията за рязко охлаждане, като препоръчителните максимални разлики са до 10°, 12° или средно климатикът да бъде настроен на около 24°. През зимата, специалистите съветват да не се спира изобщо климатикът, защото поддържането на температура в помещението е по-малко енергоемко отколкото, ако машината трябва всеки ден да се задейства с пълната си мощност до достигане до желаните температури. За оптималното функциониране на климатиците, дори и те да са от висок клас, както хиперинвенторните варианти, независимо от добрите им технически характеристики, се препоръчва да се подхожда с внимание и да не се претоварват уредите излишно, както и да се извършва навременна профилактика на филтрите. По този начин и спестените ресурси ще бъдат видими, а и сметките за ток поносими. Заслужава си старанието, нали?

Последни публикации

Leave a Comment