Маршрути Полезно Съвети 

Какво да носим при преход в планината

Прекарването на един ден в планината е винаги приятно!
Много маршрути ни позволяват в рамките на дневен преход да се насладим на безброй спиращи дъха гледки, но какъв е минимумът от екипировка и дрехи, който трябва да вземем със себе си, за да си осигурим приятен престой и безопасност?

Отговорът на този въпрос зависи от сезона, скоростта ви на придвижване и метеорологичните условия.
Планинските бегачи, например, носят много по-малко и различни дрехи, заради високата си скорост и различен топлообмен, докато при нормален пешеходен преход, нещата стоят по-различно. В тази статия ще се фокусираме върху еднодневните трекинги през късната пролет, лятото и ранната есен (Юни – края на Октомври).

БЕЗОПАСНОСТ

Въпреки че излизаме само за ден, не трябва да забравяме, че планината може да се превърне в див звяр, към който трябва да се подхожда с разум и уважение. Така че, освен добро настроение, огромна усмивка, фотоапарат със заредена батерия и достатъчно свободно място на памет-картата, би следвало да сме добре подготвени и за други аспекти от това, което ни очаква.  Разбира се, в планината първото и най-важното нещо, което би следвало да вземем с нас е …. другарче :). Тръгнете заедно с верен другар, пъхнете го в раницата, ако трябва! Имайте предвид, че въпреки високата точност на модерните прогнози, планината може да ви изненада във всеки един момент. Информирайте се добре за предстоящия ви маршрут, предизвикателствата по него и колко време би трябвало да ви отнеме. Ако е възможно, предвидете алтернативни аварийни маршрути и бележете контролни времена и точки, които да ви ориентират кога е разумно да тръгнете на обратно.
Прегледайте няколко надеждни източници за планински метео прогнози като например mountain-forecast и windguru.
Винаги информирайте някого къде отивате и кога се очаква да се върнете. Уговорете и колко време след очаквания час на прибиране е основателно да започнат притеснения и да бъдат информирани съответните служби.
Бъдете разумни! Имайте предвид, че непредвидени условия могат да удължат престоя ви. Планината е нашата площадка за игра и забавление, но трябва да се забавляваме отговорно!

РАНИЦАТА

15-20 литра раница би трябвало да е достатъчна за всичко необходимо. Много хора предпочитат 30-литрови раници, но според нас те са излишно големи за целта. На пазара има удобни, качествени, леки и сравнително бюджетни модели около 20литра, които вършат прекрасна работа и в дългосрочен план. Някои модели достигат 280г тегло и цена под 40лв. Без значение от теглото, насочете се към проста и надеждна раница. Наличието на ципове и джобове/мрежи за бърз достъп е предимство.

ДРЕХИ

Първи слой
Първият слой дрехи или т.нар. термобельо осигуряват оптимален микроклимат (температура и ниво на влажност) на кожата при физическа активност. През лятото това може да е тънка тениска с къс ръкав, докато през пролетта и есента е по-подходящо да носите термоблуза с дълъг ръкав. В зависимост от личния ви метаболизъм и предпочитания можете да носите и термоклин.
За този тип дрехи препоръчваме висококачествени изкуствени материи или мериносова вълна, но в никакъв случай памук!
Носенето на резервен чифт чорапи е много добра идея.

Action-Layer (“работен слой”)
Това са дрехите, в които прекарвате огромната част от времето при физическа активност като преходите. Лек и добре дишащ софтшел панталон, комбиниран с вашия първи слой и лека връхна дреха ще свършат идеална работа.

Изолиращ слой
В зависимост от условията, препоръчваме да носите лека пухенка или лек полар. При високите температури през лятото и кратък престой в планината, дори може да оставите тази дреха вкъщи. Ако искаме да спестим тегло и условията го позволяват, взимаме с нас само изолиращия слой като връхна дреха, тъй като той дава най-голяма топлина за единица тегло (пример – пухенките).

Връхна дреха
Винаги носете връхна дреха!
В зависимост от условията това може да е яке мембрана, софтшел, лека ветровка или изолиращия ви слой.
Най-леките варианти са ветровката и летен еднослоен софтшел, а най-сигурна защита от вятър и дъжд ще получите от мембраната си.

Шапка и ръкавици
Топлоизолацията на главата и ръцете е от първостепенна важност. Винаги взимайте със себе си зимна шапка и чифт поларени (fleece) ръкавици. Горещо препоръчваме да носите винаги поне по 2 чифта ръкавици, особено в случаите на мокро време.

Щеки
Винаги носим щеки в планината. В началото те изискват малко свикване и заучаване, но веднъж научите ли се да ги ползвате правилно, ще улесните живота си многократно, а на стръмните слизания ще облекчите коленете си значително! Щеките помагат за баланса на по-технични участъци, отнемат част от натоварването на краката и дори индиректно подпомагат дишането!
Великият алпинист Петер Хабелер казва, че винаги взима своите щеки в планината. Определено няма да му противоречим!

КОМУНИКАЦИЯ

Винаги носете със себе си мобилен телефон със заредена батерия. Ако ползвате смартфон, най-добре му изключете мобилните данни и го пуснете в самолетен режим.
Пестете батерията си!
Ролята на телефона ви в случая е на средство за комуникация при спешен случай. Всяка друга негова употреба третирайте като ниско приоритетна или направо излишна.

МЕДИЦИНСКИ ПАКЕТ

Медицински пакет
Винаги носете базов превързочен пакет със себе си. Два-три обикновени бинта с ширина 10см, 4-6 марли 10х10см, 10-на готови лепенки и ролка лейкопласт са достатъчни, за да се погрижите за най-често срещаните проблеми по време на преход. Не забравяйте и спасително фолио! Теглото му е пренебрежимо малко, но той изпълнява незаменима функция при аварийни ситуации!

ХРАНА И ВОДА

Предпочитанията за храна на всеки са различни – сандвичи, ядки, сушени плодове, шоколад, мюсли барове и т.н…Без значение какво обичате да хапвате, носете достатъчно храна, дори малко в повече. Не трябва да усещате глад по време на прехода. Винаги носете по една порция повече, в случай на непредвидено удължаване на престоя ви. Винаги е по-добре да хапнете повече на хубава гледка, ако имате излишна храна, отколкото да не ви стигне.

Предвидете и достатъчно количество вода! Някои маршрути са много богати на вода и дори малко шише от 500ml би ви стигнало, но има и маршрути (мраморното било на Пирин, например), където вода няма. Съветваме ви да вземете малко повече вода от необходимото и да пиете редовно, и на малки количества, преди да започнете да усещате жажда. Проучете добре маршрута си! Ако се налага предвидете по 2.5-3л вода на човек, особено през летните месеци!

НАВИГАЦИЯ, ОСВЕТЛЕНИЕ, ЛИЧНИ АКСЕСОАРИ

Тези принадлежности могат да изиграят решаваща роля и без тях престоят ни в планината да стане по-скоро неприятен.
Нож – сгъваемо, малко и удобно ножче с елементи от първа необходимост.
Карта и Компас – могат да се окажат особено полезни ако сте за първи път в региона или рязко се влоши времето и видимостта. Препоръчителни са туристическа карта с хоризонтали и компас тип “бусула”, както и разбира се поне базови умения за работа с тях.
Челник – За нас е закон челника да не излиза от раницата. Човек никога не знае къде ще го настигне тъмнината. Необходимо е разбира се той да бъде зареден и да имаме комплект резервни батерии.
Слънчеви очила – При слънчево или променливо време в планината, ярките лъчи на слънцето могат да причинят главоболие и неразположение, ако очите ни не са защитени. Очилата трябва да бъдат качествени, за да има смисъл от тях!

Може да носите и слънцезащитен крем, 4-5м. тънко и леко въже (прусик), гети,  както и много други аксесоари, в зависимост от целите, времето и лични предпочитания и нужди.

Последни публикации

Leave a Comment