Планини 

Съвети при избора на обувки за преход в планината

Ще се фокусираме върху трисезонните планинарски обувки. Сферата на тяхното приложение обхваща условията в планината, характерни за късната високопланинска пролет, лятото и до късната есен. Здравата и надеждна конструкция на някои модели ги прави подходящи и за ограничена употреба през зимата. Това са най-често високи и стабилни обувки, хващащи здраво глезена, предпазващи стъпалата от негативни въздействия и имат известна поддържаща функция, спомагайки работата на стъпалото при носенето на тежка раница. Спокойно можем да кажем, че този тип обувки е класическата обувка на планинарите.

Следват няколко съвета, извлечени от дългогодишния ни опит, които ще ви помогнат да изберете своите обувки така, че те да бъдат ваш верен другар в преходите дълги години.

1. Не бързайте!
Съвременния пазар предлага огромен избор на модели. Паралелно с това, всеки от нас има различни форма, характеристики и нужди на ходилата. Търсете информация за предлаганите модели и тяхното предназначение. Избягвайте съветите, раздавани напосоки по социалните мрежи и по-скоро потърсете съвет от по-опитни планинари. Доверявайте се на хора, чийто опит можете да потвърдите чрез независими източници.
Пробвайте поне няколко модела от различни производители – всеки от тях ще пасва по различен начин на стъпалата ви. Това важи с още по-голяма тежест, ако купувате първия си чифт планинарски обувки изобщо.

2. Инвестирайте в краката си!
Първият въпрос, който винаги ни задават е “Ама не може ли по-евтино?”
Ами да, може разбира се, но не трябва!
Изкушаващо е, особено за хора като нас, които живеят в държава с подобни доходи, да искаме да похарчим по-малко пари, но в никакъв случай не ви съветваме да пестите пари по отношение на краката си!
Подходящо избраната трисезонната обувка ще бъде с вас дълги години и ще ви помага в моменти на лошо време и големи физически натоварвания. Отделете повече средства. Поглезете краката си! Те са най-важният ви инструмент в планината.
По-високия клас обувки означават по-качествени материали, по-голяма здравина в дългосрочен план и по-голям комфорт. А също така и по-отговорно гаранционно обслужване. С две думи всяка инвестирана стотинка ще ви се изплати стократно на терен.

3. Простотата означава много!

 

Най-надеждните обувки са тези с най-проста конструкция. Колкото по-малко елементи подлежат на скъсване или износване, толкова по-вероятно е обувката да издържи по-дълго.
Подбирайте модели с минимален брой шевове. Избягвайте шарени и модерно изглеждащи обувки с повече “дизайн” и външен вид, отколкото функционалност. Запомнете – less is more!
Най-надеждни и издръжливи в дългосрочен план са моделите с едно цяло парче сая, без шевове, и със гумен борд, опасващ цялата обувка. Сая от синтетични материали (кордура или кевлар, например) е най-малко претенциозна откъм поддръжка, но класическият избор на качествена дебела (над 2мм) набукова кожа също върши страхотна работа!

4. Колко леки?
Модерните технологии позволяват на производителите да олекотяват обувките си все повече. Важно е обаче да разбираме какви последствия носи със себе си ниското тегло.
Олекотяването на материалите почти винаги е за сметка на намалена топлина на обувката или намалена износоустойчивост. В зависимост от типа дейност, която ще практикувате в планината, подберете обувка, която ще отговаря, на колкото може по-широка гама от очакваните условия. Леките обувки (под 650-600г) са изключително подходящи за лятото, но може да държат краката ви студени в късната есен, докато тежките (над 700-750г) може малко да спарват през лятото, но биха били по-устойчиви на студ.

5. С мембрана или без?
Този избор зависи от това дали целите по-добро дишане на обувката или по-добра защита от атмосферните влияния. Обувките с мембрана обезателно дишат по-зле, но практиката показва, че това може да бъде пренебрегнато, в интерес на по-добрата защита от влага. През последните години производителите значително подобриха качеството на използваните мембрани и на тях може да се разчита все повече в дългосрочен план. Aко приоритетът ви е дишане и максимален комфорт – купете обувки без мембрана. Ако обаче държите на максимална защита от намокряне, ви съветваме да изберете обувки с мембрана.

6. Какъв номер?
Горещо ви препоръчваме да измерите стъпалата си при професионалисти, преди да купувате. Всеки уважаващ себе си магазин, който продава и обувки, би трябвало да притежава и уред за измерване най-малкото на дължината и ширината на ходилото. След измерване може и да се изненадате от подходящия за вас номер!
Друго важно съображение е, че всеки производител има своя собствена таблица с размери и номерацията на една фирма няма нищо общо с тази на друга, нито пък отговаря на българската.
Понякога има различия в номерацията дори и между различни модели на един и същи производител. ВИНАГИ мерете обувките преди да купувате. Също така не ви съветваме да пазарувате обувки за планина онлайн, освен ако не сте на 200% сигурни в размера.

Тук е и мястото да споменем, че вече има и места на които може да се изготви стелка за вашето собствено ходило! Малко хора подозират, че причината за болките в коленете и като цяло в краката, може да идват именно от ходилото. Ако имате проблеми от този род, не се колебайте да потърсите услугите на професионалист в тази сфера. Ще ви се отплати стократно!

Много хора залагат на максимата “един номер по-големи от градските обувки”. Това далеч не е най-адекватния подход…избягвайте го и просто МЕРЕТЕ!
Добре е да имате малко място за пръстите отпред, за да позволите носене с два чорапа в по-студени условия и за да не ви се набиват пръстите при слизане.

7. Грижете се за обувките си!

Планинарските обувки не са за еднократна употреба и не търпят консуматорско отношение. За да се грижат за вашия комфорт, трябва и вие да се погрижите за тях! Всеки производител прикрепя книжка с инструкции. В нея пише и как да се грижите за обувките си. Най-често това са елементарни и бързи процедури, включващи миене с вода и четкане на твърди замърсявания. Кожените обувки може да изискват и специален препарат за поддръжка, овлажняване и импрегнация на кожата. Прочетете и следвайте тези инструкции!
Почиствайте обувките си след всяко ползване. Така ще удължите живота им и ще спестите на портфейла си ненужната болка от преждевременно купуване на нов чифт.

Последни публикации

Leave a Comment