Полезно Съвети 

Озеленяване на градина – кои са най-честите грешки на начинаещия

Кои са най-честите грешки при озеленяване на градина? Близо 30% от българите имат дворове, независимо дали става дума за градска къща, вила или къща на село. В същото време, повечето от тези дворове изглеждат меко казано занемарени и по-скоро непривлекателни.

Това е точно обратното на онова, което се очаква от един двор, а именно да радва окото и да бъде привлекателно място за почивка. Ето кои са и най-често допусканите грешки, които допускат начинаещите (а и не само те) градинари.

Най-честите грешки на начинаещите при озеленяване на градина

На следващите редове ще откриете някои от най-честите грешки, които правят хората с градините си и заради които не могат да получат желания ефект:

  1. Не използват морава на ролки. Това е грешно, тъй като именно това ще бъде “гейм чейнджър” за облика на двора;
  2. Поставят много обемисти растения в малък двор. Обемистите растения са подходящи за поставяне само в ъгли или в големи дворове, където създават уют;
  3. Нямат поливна система, а поливат с маркуч. Това не само наводнява почвата и я задушава в дълбочина, но води и до големи сметки за вода;
  4. Не наторяват изобщо (или прекаляват). Тук е много важен баланса, тъй като крайностите ще убият растенията;
  5. Не се съобразяват с изложението на градината (южно, северно и т.н.). Помислете колко слънце има в двора ви и изберете нещо подходящо;
  6. Не се замислят за това, че всяко растение има различен период на цъфтеж. Ако това се има предвид, ще имате шанс да се радвате на цъфтящи растения по всяко време;

Имате и други опции

Ако все пак, въпреки всички усилия, нещо по градината очевидно не се получава, можете да се обърнете към някоя фирма за озеленяване. Дори и ако нямате желание да инвестирате постоянно в това, все пак еднократната помощ може да е от полза.

По-често този тип фирми се занимават с озеленяване на хотели, ресторанти и паркове, но все по-често се ползват и от собствениците на частни къщи и вили, които искат градината им да добие професионален облик (ако сте от София, хвърлете едно око на UniGarden-bg.com).

Много често хората се обръщат към специалистите за да се получи желаната концепция, а след това поемат грижите за градината си сами. Все пак, това е опит и рутина, която постепенно се натрупва.

Последни публикации

Leave a Comment