Полезно 

Спално бельо от памук – какви видове съществуват?

Със сигурност всяка една добра домакиня, често сменя своето спално бельо, поддържа го както е по предназначение и се грижи за цялостния комфорт в дома. Покупката на нови чаршафи и завивки би могла да бъда голяма наслада за нея, но и главоболие, понеже днес на пазара съществува огромно разнообразие от различни предложения.

Доста често когато ни предстои такъв избор, ние оставаме смутени, заради това, че не знаем към коя материя да подходим или към какъв тип спално бельо. Със сигурност най-лесното в цялата работа е избора на цвят. Но всичко останало е доста сложно, затова ние от Smeeh.com решихме да ви улесним като ви дадем ценни съвети за това как да направите най-правилен избор.

спално бельо

Сред най-често избираните материи за изработване на спално бельо и чаршафи е разбира се, памукът. Едва ли има домакинство, което да няма памучен спален комплект. Тези тъкани се отличават с мекота и издръжливост, освен това не изискват и много грижи. Доста голяма част от семействата в България могат да си го позволят, понеже не е с висока цена. Днес, на пазара можете да откриете различни видове памучни платове, от които да избирате, като най-луксозният от всички е египетският памук. Ако търсети изключително меки и висококачествени чаршафи, то именно той е най-добрия избор за вас. Благодарение на своите супер дълги влакна, той е толкова мек и гладък.

Други познати разновидности на памука са: пима памук – известен с мекота и естествен блясък, отглеждан в Югозападна Америка; висок памук – най-отглеждания в света, който не е със същата мекота като предишните две, поради това, че влакната му не са толкова дълги. Високият памук е най-често използвания за спално бельо и е на по-ниска цена. И не сме свършили дотук – перкалът е друг вид памук, който е с обикновена плетка и има матово покритие и свеж вид. Той е по-лека и по-дишаща тъкан, перфектна за летните месеци.

Известен е и памучния сатен, който е със специално преплетени нишки, създаващи гладка повърхност и характерен блясък. Той е мек и гладък, като създава невероятен уют. Ние от Smeeh.com обожаваме сатенения памук и препоръчваме Linens.bg като най-доброто място, където да го откриете на достъпна цена.

Следващият вид памук, това е бархет, който се отличава с нишки, разбити по специален начин, за да станат пухкави. Той е много мека тъкан с мъх, улавяща топлината на тялото. Качеството нa бapxeтa ce измepвa в „yнции зa ĸвaдpaтeн яpд“, вмecтo c бpoя нa нишĸитe и е известен още и под името – бpъшиpaн пaмyĸ.

След като получихте малко повече информация относно памучната тъкан, можете по-лесно да придобиете представа за това какво търсите и какво бихте искали да поставите върху матрака си. Помислете и за желаното от вас усещане, дали харесвате по-фини или по-твърди материи, доколко обичате хлъзгавите и гладки тъкани и т.н. Помислете добре преди да пристъпите към покупка и не правете компромиси щом става дума за високото качество на спалното бельо. Знайте, че инвестирате във вашия собствен комфорт, както и в този на семейството ви. Избирайте само най-доброто!

Последни публикации

Leave a Comment