Съвети 

Поддържайте лаптопа си всеки месец във форма с тези 5 бързи действия

Не е важно само да сте внимателни, за да предпазите лаптопа и да го задържите в топ форма. Месечната поддръжка е важна, за да работи той безпроблемно и най-важното – да са защитени Вашите лични данни. Колкото по-добре се грижите за персоналния си компютър, толкова по-дълго ще работи той правилно, което ще Ви спести пари, а и няма да имате проблеми с него.

Поддържайте лаптопа си във форма всеки месец с тези бързи действия.

 

Почиствайте хард диска

Помислете си колко файлове сваляте на хард диска на лаптопа си, всеки ден. За това е желателно поне един път в месеца да го проверявате, за да видите кои точно са важни и си струва да запазите и кои могат да заминат директно в кошчето. Докато извършвате тези действия, можете спокойно да направите и backup на данните на външен носител. А ако сваляте програми редовно, за да ги изпробвате или са свързани с определени проекти и вече не са Ви необходими, премахнете ги като следвате правилния начин (uninstall). Колкото по-празен е хард дискът Ви, толкова по-леко и бързо ще работи лаптопът.

 

Дефрагментирайте хард диска

Хард дискът съхранява информацията като множество отделни части. С времето, всички те се разхвърлят все повече, защото ту се появяват празни места при изтриване на данни, ту се запълват с части от други файлове, тоест хард дискът се фрагментира и работи по-бавно. За това е нужно от време на време да се дефрагментира, за да могат да се подредят всички парченца информация и лаптопът да работи максимално ефективно. Извършвайте този процес не повече от един път в месеца и програмите Ви ще работят бързо, а и ще използвате оптимално мястото. Когато дефрагментирате твърдия диск на лаптопа си редовно, ще забележите също и по-малко сривове или блокиране на програмите. Самият процес е лесен – просто използвайте софтуер за дефрагментиране. Но имайте предвид, че ако разполагате с твърд диск тип SSD в лаптопа си, не е нужно да дефрагментирате.

 

Почиствайте лаптопа си

Тук става въпрос за поддържане на лаптопа чист отвън, а не системно. Редовното му почистване помага да се предотвратят прегряването и задръстването на вентилаторите, портовете и други части, с прах и друг вид мръсотии, което впоследствие да доведе до проблеми. Избърсването на екрана означава, че винаги ще виждате данните ясно, което е по-лесно и за очите. Поддържането на корпуса без прах и мръсотия ще помогне на преносимия Ви компютър да не се запраши и отвътре. Ако все пак имате съмнения, че той е замърсен, може да го продухате с въздушна струя.

 

Пълен бекъп (full backup)

Правенето на резервни копия трябва да се изпълнява на месечна база. Има множество софтуерни или хардуерни опции. Изберете метод, който е лесен за Вас. Пробвайте някои от опциите и намерете перфектната за Вас, за да можете да я изпълнявате периодично. Най-важното е, че трябва да имате сигурно, огнеупорно място, където да съхранявате Вашия бекъп.

 

Обновяване на софтуера

Така както поддържате актуални антивирусната си програма и защитната стена, така трябва да обновявате и всички останали софтуерни програми. За много програми актуализациите засягат проблеми със сигурността и спомагат за предпазването на лаптопа Ви и данните в него. Можете да извършвате актуализации, когато те станат достъпни, но за да избегнете прекъсването и да не губите много време, Ви съветваме да отделите време поне веднъж месечно, за да инсталирате всички ъпдейти.

 

Вярваме, че тази информация Ви е била полезна, но ако все пак не сте наясно как да поддържате лаптопа си във форма, или просто нямате време, не се притеснявайте. Винаги можете да заложите на сигурен сервиз, като например Serviz.bg, където квалифицирани професионалисти ще се погрижат за Вашата машина!

Последни публикации

Leave a Comment