Полезно 

Катаракта – как да се преборим с нея?

Катарактата или казано на разговорен език „перде на окото“, идва от старогръцки и означава „“водопад“, водни пръски“. Това състояние представлява заболяване на окото, от което лещата му потъмнява и така може да се стигне и до пълно ослепяване на засегнатото око. Очното перде се среща повече при възрастните хора, но и по-младите също не са застраховани, като най-честите причини могат да бъдат следните: травма, диабет, високо късогледство, ултравиолетово лъчение, както и други болести и външни  фактори. Съществува и т. нар. вродена катаракта при бебета, родени от майки, които са болни от сифилис или рубеола – болести, предавани по полов път.

Какви са симптомите?

Те са видими, поради което това заболяване се диагностицира успешно и в ранни етапи. Пациентът започва да вижда замъглено; все по-трудно различава цветове; има слаба способност за виждане при намалена светлина, като същевременно се наблюдава силно дразнене от ярка такава; наличието на „ореол“ около осветени обекти или източници на светлина, както и виждане на двойни образи. Остротата на зрението, като цяло, все повече отслабва.

Как да се избавим?

Решението за премахване на катаракта е едно – оперативно. За щастие, на този съвременен етап медицината, включително офталмологията, е силно развита, прилагат се нови технологии, които вече не са на толкова недостъпни цени, както в близкото минало. Операцията отнема около 5 минути, като при нея лещата се „разбива“ с помощта на ултразвук и се заменя с изкуствена вътреочна леща. Последващата следоперативна грижа, включително вземане на превантивни мерки, се назначават от лекаря.

Как да избегнем катаракта?

Има ли профилактита катарактата? Можем ли да я предотвратим? Нека не се лъжем и да признаем, че цялостната грижа за нашето здраве помага и за предотвратяване появата на катаракта. Според новопоявили се резултати от проучвания, жените, както и хората с по-тъмни коси и кожа, са по-изложени на риск от катаракта. Отделно от това, пушачите и прекомерно употребяващите алкохол също попадат в рисковата група, също и хората, страдащи от наднормено тегло. И, разбира се, възрастните хора. Пазете най-вече очите си от травми, инфекции, механични увреждания, излагане на опасно лъчение или пряко гледане на слънцето без слънчеви очила. Когато купувате очила за слънце, не щадете пари и си вземете наистина защитаващ очите чифт. Не злоупотребявайте с четене при слаба светлина. Пазете се от хронични заболявания, които пряко засягат и зрението, например диабет. Изложени на риск са и хората с бъбречни заболявания и болести на шитовидната жлеза. И като най-голям враг за финал ще посочим стреса. Избягвайте го, колкото е възможно повече.

 

алерголог

Последни публикации

Leave a Comment