Полезно 

Как да изберем най-подходящите маратонки

В последно време маратонките не са само обувки за спорт, те изпълняват много функции – предпазват краката, правят стъпването под натиска на теглото меко, осигуряват комфорт и сигурност на ходилата ни, също така са и един перфектен аксесоар в допълнение към тоалета!

 

Маратонките, които не Ви пасват на крака, могат да предизвикат мазоли, пришки, схващане и още много други неприятности. Всеки човек има различна форма и тип крака, и намирането на перфектния чифт не е толкова лесно. Все пак, ще оставим притесненията настрана и ще ви дадем някои препоръки как да си вземете добри маратонки.

 

Измерете ходилото:

  • Размерът и формата на краката могат да се променят с течение на времето. Не разчитайте на факта, че винаги носите определен размер. Използвайте някои от методите за правилно измерване на ходилото. Така най-точно ще определите номера обувки, който Ви е нужен.

 

Проверете размерите:

  • Както при дрехите, така и при обувките, понякога размерите се разминават в зависимост от марката. Намерете точния според Вашите мерки.

 

Обърнете внимание на формата:

  • Маратонката трябва да Ви пасва удобно на крака, без да убива. Вижте каква е формата на подметката, на върха и на всички други извивки и я съобразете с формата на Вашите ходила.

Не мислете напред във времето:

  • Не планирайте как ще носите обувките в бъдеще, когато се отпуснат или стегнат, когато се изглади ръба и така нататък. Изберете точната маратонка на момента. Тази, която Ви пасва най-добре без забележки и, най-важното, е удобна.

 

Оставете малко място:

  • Винаги си оставяйте резерва – малко място (около 5-7мм) отпред при пръстите и се уверете, че в най-широката част на крака Ви обувката не Ви притиска.

 

Не пробвайте на едно място:

  • Когато изпробвате маратонките за пръв път, станете и се разходете в тях. Вижте дали ги чувствате комфортни, дали нещо не Ви подпира и всичко е наред.

 

Изберете правилния модел:

  • Винаги мислете за какво ще ползвате маратонките си. Повечето модели са многофункционални, но все пак имат и някои ограничения. Има обувки, които са удобни само за бягане, други – за футбол, трети пък са идеални за ежедневието.

 

Разгледайте самата конструкция:

  • Някои основни принципи на добрата обувка включват вътрешна подметка с омекотяване (пяна или гел), солидна външна подметка, с висока степен на износоустойчивост, гъвкав дизайн, шевове (или качествено лепило) и качествен материал – мек и дишащ в горната част на маратонката, който издържа на износване в дългосрочен план, а долната част трябва да е подходяща за всеки терен и препятствие. Много обувки само изглеждат добре, но като се вгледате в детайлите, нищо не е наред.

 

Като следвате тези прости съвети, ще намалите риска от проблеми в следствие на избора на маратонки, а и ще се сдобиете лесно и бързо с най-подходящите. И не вярвайте на мита, че модерните спортни обувки сигурно са неудобни!

Последни публикации

Leave a Comment